Спомняте ли си как в Марсианецът самотният астронавт Мат Деймън превръщаше водородно

...
Спомняте ли си как в Марсианецът самотният астронавт Мат Деймън превръщаше водородно
Коментари Харесай

Водородното гориво може да се превърне в надежден източник на енергия

Спомняте ли си по какъв начин в " Марсианецът "  самотният астронавт Мат Деймън превръщаше водородно гориво във вода. Е, в този момент учените откриха материал, който елементарно може да обърне този развой наопаки.

Изследователи от американската изследователска лаборатория работили по извънредно здрава алуминиева сплав, когато се натъкнали на нещо в действителност изненадващо. По време на тестванията излятата върху сплавта вода почнала да прави мехурчета и да отделя водород.

Това е доста необикновена реакция. Обикновено, когато алуминият е изложен на вода, той оксидира и основава защитна преграда пред следващи реакции. Но в този случай реакцията, която е произвеждала водород, просто е траяла, като е демонстрирала, че е изцяло допустимо да се сътвори мобилен и стопански преференциален източник на водород. Той може да послужи за зареждане на водородни горивни кафези и да откри приложение и на други места.

Това изцяло ненадейно изобретение може да възобнови позамрялата промишленост, която създава водородни горива. А алуминият, който ще може да реагира с водата по непрекъснат метод, ще може да създава водород при потребност. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР